Τι είναι Λευκή Ταντρική Γιόγκα

Τάντρα: η ένωση των αντιθέτων 

της Μαρίνας Amar Dev Κτίστη

“Μέσα στο καλό υπάρχει η ρίζα του κακού, μέσα στο κακό υπάρχει η σπίθα του καλού, μην προσκολλάσαι ποτέ στη μία πολικότητα. Αναγνώριζε πάντα την παρουσία του απαραίτητου αντιθέτου.”

Υπάρχουν κάποιοι που ορίζουν την Τάντρα μόνο ως τεχνική, όμως αυτό ίσως να μην αρκετό. Σίγουρα, η Τάντρα αναζητεί το πως και όχι το γιατί, κι έτσι είναι θεμελιωμένη στην τεχνική. Όμως, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στη λέξη “τάντρα” ενυπάρχει και το ίδιο της το αποτέλεσμα, εκείνο που η τεχνική μπορεί και επιθυμεί να δώσει στον ασκούμενο.

Ο Mahan Tantric Yogi Bhajan (Μέγας Διδάσκαλος της Άσπρης Τάντρα Γιόγκα) μεταφράζει την τάντρα ως “νήμα της δημιουργίας”: “Η Τάντρα είναι το νήμα υφασμένο μέσα στο σύμπαν. Οποιοσδήποτε γνωρίζει τη διαγώνια ενέργεια, γνωρίζει τη θέληση του Θεού“, “…τάντρα είναι το γεωγραφικό μήκος και το γεωγραφικό πλάτος της δημιουργικότητας του Θεού”.

Η Τάντρα είναι όπως το ύφασμα, στο οποίο υπάρχει ένα μήκος, που ονομάζεται “tana” και ένα πλάτος, που ονομάζεται “peta”. Αυτό το ύφασμα, είναι η μεταφορά της δημιουργίας του Κόσμου. Υπάρχουν δύο αντίθετες εφαρμοσμένες δυνάμεις που βρίσκονται πάντα σε κίνηση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι εκείνος που εκδηλώνει τη δημιουργία. Το πλάτος και το μήκος ενώνονται και δημιουργούν το ύφασμα. Το πλάτος χωρίς το μήκος δεν έχει καμία δημιουργική δύναμη, και το αντίστροφο: δεν υπάρχει γεωγραφικό πλάτος χωρίς γεωγραφικό μήκος, αρσενική χωρίς θηλυκή ενέργεια, γιάνγκ χωρίς γιν. Η ένωση, η ανάμιξη των πολικοτήτων δημιουργεί εκείνο που ονομάζουμε εγκάρσια ενέργεια, ούτε οριζόντια ούτε κάθετη, αλλά διαγώνια. Αυτή η ενέργεια είναι το νήμα της δημιουργίας, η μεταμορφωτική ουσία στη σχέση των αντιθέτων. Η τάντρα δημιουργείται εκεί που συναντιούνται τα αντίθετα. Tο σημείο όπου ενώνονται ο άντρας και η γυναίκα είναι η τάντρα.

Ο δρόμος της Τάντρα
Σ’ αυτήν την προσέγγιση της Τάντρα μπορούμε επίσης ν’ αναγνωρίσουμε τις θεμελιώδεις αρχές της Αλχημείας και του Ταοϊσμού. Η ενέργεια της ταντρικής οδού είναι μία ενέργεια που διασχίζει το σύμπαν και μπορούν να τη συλλάβουν και να την αναγνωρίσουν οι άνθρωποι σε κάθε ήπειρο. Υπάρχει ένα σημείο που όλοι συναντώνται και ενώνονται, μία κοινή φόρμα σε κάθε αντίθεση, σε κάθε γιν και γιανγκ. Στην Ινδία οι ταντρικοί μιλούν για το “Bindu”, την ουσία της βάσης που ενώνει την ύπαρξη και τη μη ύπαρξη. Το Bindu είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο της ανθρώπινης φυσιολογίας, που βρίσκεται ανάμεσα στο πέμπτο και το έκτο τσάκρα. Είναι το σημείο που είναι υπεύθυνο για το “νέκταρ” (Amrit), για το άνοιγμα  της πηγής της αθανασίας, και είναι ταυτόχρονα η θέση για το αντίθετο του, το δηλητήριο, αιτία για κάθε αποσύνθεση και πρόωρη γήρανση του ανθρώπου. Το Bindu είναι το σημείο συνάντησης των πολικοτήτων, είναι το σημείο άφιξης της ταντρικής οδού, όπου κάθε θετικό και κάθε αρνητικό ενώνονται σε μία ανώτερη, ουδέτερη διάσταση: είναι η δυνατότητα μέσα σε κάθε άνδρα και σε κάθε γυναίκα να βιώσει τη θεϊκή του/της φύση. Είναι το κέντρο της κρίσης και της διάκρισης, το θεμέλιο της ψυχικής μας ταυτότητας. Στη Δύση δεν είμαστε συνηθισμένοι να κοιτάμε το κέντρο της εμπειρίας και την ακόλουθη κυκλική της εξέλιξη, γιατί υπάρχει μια πιεστική προσκόλληση στην “γραμμικότητα”, στο μονόπλευρο θετικό που αντιτίθεται στο αντίσοτιχα μονόπλευρο αρνητικό. Υπάρχει ένα απόλυτα καλό και ένα απόλυτα κακό, ένας παράδεισος και μία κόλαση. Η Τάντρα λέει: “Μέσα στο καλό υπάρχει η ρίζα του κακού, μέσα στο κακό υπάρχει η σπίθα του καλού, μην προσκολλάσαι ποτέ στη μία πολικότητα. αναγνώριζε πάντα την παρουσία του απαραίτητου αντιθέτου”. Η τάντρα είναι η οδός του άδειου μέσα στο γεμάτο. Είναι η οδός του Θεού μέσα στην ψευδαίσθηση. στο πέπλο της Μάγια. Όμως ποιος είναι γεμάτος και ποιος άδειος; Είναι ο Θεός γεμάτος και η Μάγια άδεια ή το αντίστροφο; Αυτό δεν ενδιαφέρει την Τάντρα, η πολικότητα είναι απαραίτητη ακόμα και για να υπερβληθεί. Εάν η Μάγια είναι το εμπόδιο, αυτή είναι επίσης και η λύση.  Μία από τις θεμελιώδεις θέσεις του/της “tantrika” (αυτός/η που ασκεί την Τάντρα) είναι “Μεταμόρφωσε το δηλητήριο σε φάρμακο“. Η οδός της Τάντρα είναι πανάρχαια, φτάνει μέχρι τη Χρυσή Εποχή της ανθρωπότητας, είναι η οδός της αρμονίας ανάμεσα σε γη και ουρανό, ανάμεσα σε μητέρα και πατέρα, ανάμεσα σε γυναίκα και άνδρα. Δεν είναι τυχαίο που αυτή η πνευματική οδός μέσα από την ολότητα της ξαναεμφανίζεται δυναμικά τώρα, στην εποχή της Kali Yuga, της σκληρής Εποχής του Σιδήρου. Σήμερα, που η Γη και ο Ουρανός χωρίζονται από ένα στρώμα δυσαρμονικών ακτινοβολιών και όξινων μετάλλων, που η μητέρα και ο πατέρας, ο άνδρας και η γυναίκα δεν γνωρίζουν πια τη θέση τους στο παιχνίδι του “είμαι” και του “γίνομαι” και που δεν ξέρουν πια να ζουν την αντίθεση σαν εκδήλωση της βαθύτερης μυστηριακής ένωσης.

Οι τύποι της Ταντρικής Γιόγκα
Στη Δύση η ταντρική γιόγκα είναι μία επιστήμη που δεν έχει παρουσιαστεί στη σωστή της διάσταση: συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη το ότι ο άνδρας και η γυναίκα υπάρχουν πάντα σαν τρία σώματα, φυσικό, νοητικό και πνευματικό. Εάν η ένωση τους μπορεί να συμβεί μόνο σε φυσικό επίπεδο, τότε είναι εξαρτώμενη από τις φυσικές συνθήκες και επομένως περιορισμένη.

Η ένωση μπορεί να συμβεί, επίσης, μόνο στο νοητικό και συγκινησιακό επίπεδο. Όμως, και αυτό το επίπεδο είναι εξαρτώμενο από τις διακυμάνσεις των συγκινήσεων και τη διαρκή εισροή των σκέψεων. Τελικά, η ένωση του άνδρα και της γυναίκας μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο της αυτεπίγνωσης, στο πνευματικό πεδίο. Εδώ, πέρα από τη δυαδικότητα των μεταβαλλόμενων συνθηκών και τον περιορισμό της μορφής, η αυτεπίγνωση της ένωσης που δημιουργείται δεν είναι μεταξύ των προσωπικοτήτων δύο ανθρώπων, αλλά ανάμεσα στις υψηλότερες ουσίες του καθενός από αυτούς. Αυτό το βασίλειο είναι η καθαρή ένωση του πνεύματος. Κι εδώ είναι που λαμβάνει χώρα η Άσπρη Τάντρα Γιόγκα. Αυτή η ένωση γίνεται σε αιθερικό επίπεδο και έχει ένα μέγιστο αποτέλεσμα στον καθαρισμό του υποσυνείδητου νου. Αυτή η εμπειρία με τη σειρά της επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου, κάνοντάς τον έναν συνειδητά δραστηριοποιημένο άνθρωπο.
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι Ταντρικής Γιόγκα:

* Η Μαύρη Τάντρα, η οποία αφορά κυρίως στην ενέργεια της μαύρης μαγείας και των πνευμάτων με σκοπό τη χειραγώγηση των ανθρώπων για προσωπικά οφέλη. 
* Η Κόκκινη τάντρα, η οποία αναφέρεται κυρίως σε σεξουαλικές πρακτικές. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που ακούν για Ταντρική Γιόγκα σκέφτονται πάντα την Κόκκινη Τάντρα και τις σεξουαλικές πρακτικές, μένοντας εγκλωβισμένοι στην ευχαρίστηση της σεξουαλικής επαφής και μόνο. Η έννοια αυτή της Τάντρα είναι πολύ διαδεδομένη.
* Η Λευκή Τάντρα, με την οποία θ’ ασχοληθούμε παρακάτω, αφορά στον καθαρισμό του υποσυνείδητου νου και στην απελευθέρωση από νοητικά μπλοκαρίσματα και νευρώσεις, έτσι ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την Ανώτερη Επίγνωση.


Η Λευκή Τάντρα Γιόγκα
Οι αρχές της Λευκής Τάντρα Γιόγκα βρίσκονται στα βάθη της προϊστορικής εποχής. Η επιστήμη της γιόγκα γενικά, άρχισε να συστηματοποιείται σχεδόν σαράντα χιλιάδες χρόνια πριν. Σταδιακά άρχισε να μεταδίδεται από τους “rishi”, που ήταν σοφοί και πραγματωμένοι άνθρωποι, αναγνωρισμένοι τόσο για την ταπεινότητά και την ακεραιότητά τους όσο και για την αποτελεσματικότητα των διδασκαλιών και των θεραπειών τους. Στην αρχή εμφανίστηκαν τρεις θεμελιώδεις μορφές της γιόγκα: η Κουνταλίνι (Kundalini) που περιελάμβανε ασκήσεις και διαλογισμούς για τη θεραπεία και τη διερεύνηση του ατόμου, η Λάγια (Laya) που χρησιμοποιούσε με συγκεκριμένο τρόπο τον ήχο και το ρυθμό για να δράσει πάνω στην αυτεπίγνωση και την υγεία του ατόμου και της ομάδας και η Τάντρα (Tantra) Γιόγκα η οποία ασκούνταν από ζευγάρια ανδρών και γυναικών και βοηθούσε στον καθαρισμό του υποσυνειδήτου απ΄ όλες τις φοβίες και τα βαθύτερα τραύματα. Αυτός ο τελευταίος τύπος γιόγκα γινόταν μόνο υπό την καθοδήγηση και την προστασία ενός ανθρώπου που ονομαζόταν Mahan Tantric (Μέγας Ταντρικός). Κάθε φορά υπάρχει πάνω στη Γη ένα μόνο άτομο ικανό να ελέγχει εντελώς τις δυνάμεις της Τάντρα, γιατί έχει ευλογηθεί με την απόλυτη κατανόηση της ταντρικής επιστήμης. Από το 1971 αυτός είναι ο Siri Singh Sahib Bhai Sahib Harbajan Singh Khalsa (Yogi Bhajan), ο οποίος άρχισε να τη διδάσκει ανοιχτά, εισάγοντας μέσα στην ενέργεια της εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Μία απερίγραπτη εμπειρία
Η Λευκή Τάντρα Γιόγκα αποτελεί μία δυναμική θεραπεία του εσώτερου εαυτού, ίσως την πιο δυναμική, που μπορεί να παράγει απίστευτα αποτελέσματα ακόμη και μέσα από μία ημέρα άσκησης. Αγγίζοντας το αρχέτυπο των θεμελιωδών πολικοτήτων μέσα από το καθρέφτισμα που γίνεται με την οπτική επαφή, τη φωνή, τη στάση και τη θέση των χεριών, ενεργοποιεί στον/στην τάντρικα τη δύναμη να περάσει μέσα από αδιαπέραστα μπλοκαρίσματα. Η τάντρα έχει σαν στόχο να δώσει στον άνθρωπο την εσωτερική εμπειρία της θειότητας: μια εμπειρία της προσωπικής συμπαντικής ταυτότητας έξω από τα όρια του “εγώ”, πέρα από τις διαδεδομένες συνθήκες του τόπου και του χρόνου. Ακριβώς σε αυτό οφείλεται η θεραπευτική δύναμή της, στο ότι μας φέρνει σε επαφή με εκείνο που είναι το πιο αληθινό και ουσιαστικό στη βάση της ύπαρξής μας, διαπερνώντας όλα τα μπλοκαρίσματα του υποσυνειδήτου, που δημιουργήθηκαν από το Κάρμα της τωρινής ή και των προηγουμένων ενσαρκώσεων. Η επαφή με το Bindu μας δίνει τη γεύση του “Αmrit” (νέκταρ), της άπειρης θειότητας, παρούσας μέσα στην πεπερασμένη μας ύπαρξη. Όποιος ζει την εμπειρία αυτής της συνειδησιακής κατάστασης ζει στη “μέση οδό”, δεν γνωρίζει ούτε δεξιά ούτε αριστερά ούτε άσχημο ούτε όμορφο, αλλά βλέπει μόνο τη θέληση του Θεού να ασκείται διαρκώς μέσα από την εναλλαγή των πολικοτήτων. Η κατάσταση του νου ενός τέτοιου ατόμου είναι μία κατάσταση έκστασης που δεν γνωρίζει το φόβο της αβύσσου, της ερήμου ή της πλημμύρας, αλλά εμπεριέχει τα πάντα σε μία απλή κίνηση του κεφαλιού από την ουράνια θέση προς τη γη: “Υποκλίνομαι στο νήμα της δημιουργικότητας”. Στην υπόκλιση δεν υπάρχει παράκληση, αλλά σαφής αναγνώριση: έχω λάβει τον καρπό των πράξεών μου και εδώ αρχίζει η γνώση. Ο/η τάντρικα συνεχίζει τη διάλυση του καρμικού νέφους με ήσυχη μάθηση.
Λέει ο Mahan Tantric Yogi Bhajan: “Το μήκος και το πλάτος ολόκληρου του Κόσμου συνοψίζεται σε μία λέξη: Ταντρικό“.  Ουσιαστικά τάντρα είναι η επιστήμη των σημείων: κάθε άνθρωπος αποτελεί ένα σημείο επάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, εξαρτώμενος ο ένας από τον άλλον. Έχετε το μαγνητικό σας πεδίο. το οποίο συνδέεται με το μαγνητικό πεδίο ολόκληρης της ύπαρξης αυτού του κόσμου. Η τάντρα δεν είναι μία διανοητική επιστήμη. Δεν χρειάζεται να έχετε πίστη σ’ αυτήν και δεν πρόκειται για κάτι στο οποίο χρειάζεται να φθάσετε, το μόνο που χρειάζεται είναι να βιώσετε την εμπειρία. ” Στην Λευκή Τάντρα Γιόγκα ο άνθρωπος βιώνει την εμπειρία του απόλυτα επικεντρωμένου νου και της παγκοσμιότητάς του”.

Πως λειτουργεί
Ας απεικονίσουμε τη συμπαντική ενέργεια αρχικά σαν κάθετη και οριζόντια στη φύση, όπως ένα κομμάτι ύφασμα αποτελούμενο από χιλιάδες υφάδια. Αυτό το ύφασμα γίνεται ανθεκτικότερο εάν υφανθεί και διαγώνια. Τέτοια είναι η δυναμική ενέργεια της Λευκής Τάντρα. Πρόκειται για τη διαγώνια ενέργεια που έχει τη μεγαλύτερη δύναμη του εξαγνισμού και ενδυνάμωσης των ασκούμενων. Είναι μία ενέργεια που κινείται σαν “Ζ”, δηλαδή είναι το κέντρο διαγώνιο και οι δύο πλευρές παράλληλες και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το ανθρώπινο πρανικό κανάλι ida (αριστερά) και το αντίστοιχο pingala (δεξιά) έρχονται σε ισορροπία με το κεντρικό κανάλι sushmanaa για την ασφαλή ενεργοποίηση της ενέργειας κουνταλίνι. Αυτή η ενέργεια, όταν φιλτράρεται από τον Mahan Tantric, μπορεί να διαλύσει όλα τα μπλοκαρίσματα που ενυπάρχουν στον υποσυνείδητο νου. Και αυτό πραγματοποιείται μέσα από τη σύνδεση του λεπτοφυούς σώματος του Mahan Tantric Yogi Bhajan με τα αντίστοιχα όλων των συμμετεχόντων.

Ο Mahan Tantric Yogi Bhajan
Ο Yogi Bhajan έγινε Διδάσκαλος της κουνταλίνι γιόγκα στην ηλικία των 16 ετών, στη χώρα της γέννησής του, την Ινδία. Ήρθε στη Δύση το 1968. Η εξουσία του να είναι Mahan Tantric (Διδάσκαλος της Λευκής Τάντρα Γιόγκα) του δόθηκε το 1971, όταν ο προηγούμενος Mahan Tantric, ο Λάμα Lilah Po από το Θιβέτ, άφησε το σώμα του. Υπάρχει μόνο ένας Mahan Tantric στη Γη κάθε φορά. Η Λευκή Τάντρα Γιόγκα ήταν μία παράδοση που περνούσε από το Δάσκαλο στο μαθητή με μυστικό και επιλεκτικό τρόπο. Ο Yogi Bhajan, ένας αληθινά πρωτοπόρος Δάσκαλος της εποχής, αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία της Λευκής Τάντρα Γιόγκα στον καθένα που επιθυμεί να κάνει μία τόσο δυναμική βιωματική εμπειρία και άρχισε σχεδόν αμέσως να τη διδάσκει ανοιχτά σ’ όλον τον κόσμο.

Ενέργεια για Αγάπη
Στην Λευκή Τάντρα Γιόγκα ο άνδρας δεν αποτελεί μονάδα, είναι το απόλυτο μισό. Το ίδιο και η γυναίκα. Είναι το αρσενικό και το θηλυκό μαζί που κάνουν έναν άνθρωπο ολοκληρωμένο και επομένως η Λευκή Τάντρα Γιόγκα ασχολείται δυναμικά και με τους δύο.
Ένα από τα πιο θετικά αποτελέσματα της Λευκής Τάντρα Γιόγκα είναι η εξέλιξη των διαπροσωπικών σχέσεων των δύο φύλων. Το ψυχικό, κοινωνικό και πνευματικό τραύμα της σύγχρονης κοινωνίας έχει διαβρώσει τη βασική μονάδα του πολιτισμού, τη σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Βασισμένη στις συμπαντικές αρχές, η Λευκή Τάντρα Γιόγκα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επαναδόμηση της σχέσης των δύο και να ολοκληρώσει την ένωση του άνδρα και της γυναίκας σε φυσικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο, βοηθώντας το ζευγάρι να βρίσκει το σημείο της ενότητας και της συσχέτισης που υπάρχει πέρα από το χρόνο και τις αλλαγές της προσωπικότητας και της κοινωνίας. Οι τεχνικές της Λευκής Τάντρα Γιόγκα παρουσιάζονται και εφαρμόζονται σαν ένα μέσο εξαγνισμού και βιωματικής εμπειρίας της αληθινής φύσης του άνδρα και της γυναίκας – πρώτα σαν ξεχωριστές οντότητες και κατόπιν μέσα από μια διαδικασία ωρίμανσης προς την απώτερη σχέση με το άπειρο.
Για την παραπάνω διαδικασία λέει ο Mahan Tantric Yogi Bhajan: “εάν το ψυχομαγνητικό πεδίο του άνδρα μπορεί να ενωθεί με το ψυχομαγνητικό πεδίο της γυναίκας, τότε η ενέργεια μπορεί να φθάσει σε μία ισορροπία και, εάν αυτή η ενέργεια μπορεί να οδηγηθεί στην ψυχή, τότε το ζευγάρι μπορεί να ζει ενωμένο, με ασφάλεια για το υπόλοιπο της ζωής του¨.  Αυτό είναι το βασικό έδαφος πάνω στο οποίο βασίζεται η Λευκή Τάντρα γιόγκα. Στην καθημερινότητα, υπάρχουν εκατοντάδες διαταραγμένα συναισθήματα και χιλιάδες τρόποι για να μπερδευτεί ένα άτομο. Έτσι, όταν ο άνδρας και η γυναίκα συναντιούνται στη ζωή, ούτε εκείνη ούτε εκείνος είναι καθαροί, είναι και οι δύο ένα μίγμα συγχύσεων. Παντρεύονται και για μερικά χρόνια η σχέση πηγαίνει καλά εξαιτίας της σεξουαλικής ζωής και της αρχικής κατανόησης, αλλά μετά αρχίζουν οι παρεξηγήσεις και οι προστριβές. Ακολουθούν μάχες. Αντιπάθεια και μίσος βγαίνουν στην επιφάνεια εξαιτίας της αμφιβολίας. Αμφιβολία προκύπτει μόνο εκεί που υπάρχει χαμηλή ενέργεια. ” Η Λευκή Τάντρα Γιόγκα ανεβάζει την ενέργεια. Σου δίνει μια νίκη στο χώρο και το χρόνο. Σε ανυψώνει και σε λούζει μ’ ένα ανώτερο φως.”

Ο Απόλυτος Διαλογισμός 
Κατανοώντας καλύτερα τον εαυτό και τα μυστήρια του, κερδίζουμε ανεκτικότητα και συμπόνια για τον εαυτό μας και τους άλλους. Σ’ αυτήν τη διευρυμένη και χαλαρή κατάσταση μπορούμε να εκφράσουμε το άπειρο δυναμικό μας με αγάπη, δημιουργικότητα και ελευθερία. Μέσα από τον ταντρικό διαλογισμό μπορούμε ν’ αρχίσουμε να βιώνουμε την ενότητα σε όλα τα πράγματα καθώς και την αγάπη που κληροδοτήθηκε σε όλη τη Δημιουργία.

Λέει ο Mahan Tantric Yogi Βhajan: “Η Λευκή Τάντρα είναι σαν ένας σούπερ-συμπυκνωμένος διαλογισμός όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά της. Εάν μπορείς να διαλογιστείς τέλεια στη διάρκεια της Λευκής Τάντρα Γιόγκα για ένα μόνο λεπτό, αυτό αντιστοιχεί σε δέκα χρόνια συνεχούς διαλογισμού και εμπειρίας. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα παιχνιδάκι, αλλά για ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Είναι σαν να πηγαίνεις στα καζίνα του Λας Βέγκας με ένα δολάριο και να κερδίζεις μισό εκατομμύριο δολάρια. Αυτό είναι. Μέσα από τις σειρές των ασκήσεων της Λευκής Τάντρα Γιόγκα στόχος είναι να συγκεντρωθεί ο νους στο κυανό χρώμα της γραμμής του τόξου στην αύρα, έστω για ένα λεπτό. Ύστερα από αυτό η δουλειά έχει γίνει. αυτό που θέλουμε εδώ είναι η προβολή της ενέργειας. αυτό είναι όλο: η στιγμή που για ένα δευτερολέπτου ή για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου η αύρα του ατόμου γίνεται ολόκληρη μπλε“.

Και συνεχίζει: “Η απόφαση να δώσουμε στον κόσμο τα εργαστήρια της Άσπρης Τάντρα Γιόγκα είναι επειδή θέλουμε να βιώσουν οι άνθρωποι τις πολικότητες τους έτσι ώστε να διαλύσουν τη δυαδικότητά τους και να ζήσουν ευτυχισμένες ζωές” . Εκείνο που χρειάζεται να μελετήσεις σ΄αυτό το παιχνίδι είναι το ποιός είσαι και το που βρίσκεσαι. αυτό είναι και το μεγαλύτερο πνευματικό μάθημα για έναν άνθρωπο: ποιός είναι και που έιναι. εάν ένας άνθρωπος γνωρίζει ποιός είναι, θα πρέπει να ξέρει και που βρίσκεται. Με άλλα λόγια “εάν δεν γνωρίζεις ποιά είναι η τροχιά στην οποία βρίσκεσαι και δεν γνωρίζεις το γεωγραφικό σου μήκος και πλάτος, τότε δεν γνωρίζεις τον προορισμό σου”.

Προϋπόθεση
Η Λευκή Τάντρα Γιόγκα είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της γενικότερης διαλογιστικής εμπειρίας. Όμως υπάρχει μια βασική διαφορά από τις άλλες τεχνικές: η Λευκή Τάντρα Γιόγκα δεν μπορεί ν’ ασκηθεί σε καμία περίπτωση χωρίς την καθοδήγηση του Mahan Tantric έξω από το περιβάλλον του λεπτοφυούς του σώματος.

white tantraΗ πρακτική
Η Λευκή Τάντρα Γιόγκα γίνεται σε σειρές ζευγαριών σαν ομαδικός διαλογισμός. καθένας κάθεται απέναντι από το ζευγάρι του και ακολουθεί τις οδηγίες του διαλογισμού που δίνονται απο τον Maha Tantric Yogi Bhajan, που μεταδίνονται μέσα από τις γιγάντιες οθόνες του χώρου. Κάθε συνάντηση της Άσπρης Τάντρα Γιόγκα διευκολύνεται από την προσωπική παρουσία του εκάστοτε εκπροσώπου του Yogi Bhajan (facilitator). Μιά ημέρα της Λευκής Τάντρα Γιόγκα αποτελείται από 6 ή 8 ειδικές κρίγιας. Μία κρίγια είναι ένας διαλογισμός που περιλαμβάνει μία στάση της γιόγκα, ένα συγκεκριμένο μούντρα (θέση χεριών ή δακτύλων), μία νοητική εστίαση και ή ένα μάντρα. Τις περισσότερες φορές οι διαλογισμοί συνοδεύονται από τη μουσική. Η διάρκεια τους είναι από 11 εως 62 λεπτά. Υπάρχουν διαλείμματα ανάμεσα στις κρίγιες. Η ατμόσφαιρα είναι φιλική και ανυψωτική και το περιβάλλον αρμονικό και ειρηνικό