Τι είναι Κουνταλίνι Γιόγκα

Τι είναι Κουνταλίνι Γιόγκα 

Η Ιδέα του ιερού πολεμιστή από το μονοπάτι των Raj Yogis των Ιμαλαίων

Η βασική ιδέα πίσω από την Κουνταλίνι Γιόγκα, είναι η ανάπτυξη του αρχέτυπου του «Ιερού Πολεμιστή» δηλαδή του ανθρώπου που ζει την επαφή με το πνεύμα του μέσα στην κοινωνία, μέσα στην καθημερινότητά του. Ο ΥΒ από ένα τυχαίο γεγονός μεταφέρθηκε το ’68 στην Αμερική και το ’69 ξεκίνησε να διδάσκει την ΚΥ που ήταν η τεχνολογία, η εσωτερική μυστική γνώση που είχε λάβει από τους γιόγκις των Ιμαλαίων, τους Raj Yogis και την οποία αποκωδικοποίησε και ταξινόμησε με τέτοιο τρόπο που να είναι προσιτή σε κάθε δυτικό άνθρωπο. Δημιούργησε το 1970 την 3HO που είναι το Healthy, Happy, Holly organization για την προώθηση των διδασκαλιών, την τεχνική της ΚΥ και αυτού του τρόπου ζωής. Ήταν μια εποχή που οι άνθρωποι αναζητούσαν την επαφή με την ψυχή, τα παιδιά των λουλουδιών, και την αναζητούσαν μέσα από αυτό το ‘high’ που δημιουργούσαν διάφορες εθιστικές ουσίες, drugs κλπ. Ο ΥΒ λοιπόν έκανε την επανάσταση ανοίγοντας για το ευρύ κοινό μια καθαρή τεχνική και τρόπο για να αναπτύξει αυτό το φυσικό ‘high’, αυτήν την αίσθηση ενότητας που μπορεί να δημιουργηθεί στο σύστημα μέσα από την κυκλοφορία της ενέργειας και την εξύψωση του νου με τον διαλογισμό.

Τί είναι η ΚΥ

Η βασική συνεισφορά της ΚΥ ανάμεσα στους παραδοσιακούς τύπους της γιόγκα που είναι 22 είναι ότι η ΚΥ δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να εργαστεί στο τρίπτυχο: σώμα, νους, πνεύμα.

Η ΚΥ είναι αρκετά ολοκληρωμένη με αυτή την έννοια όπου κάθε μάθημα, κάθε δράση, περιλαμβάνει άσκηση για το σώμα, αναπνοές, χαλάρωση και διαλογισμό. Αυτό που κάνουμε συνολικά, είναι να εργαζόμαστε από το χονδροειδές (φυσικό σώμα) έως το λεπτοφυές επίπεδο (ενεργειακό σώμα).

Σε κάθε μάθημα, λοιπόν, επιδρούμε –μέσα από την τεχνική- στα διαφορετικά συστήματα του σώματος για αποτοξίνωση, ενδυνάμωση, και διεύρυνση: στο μυοσκελετικό, στο αναπνευστικό, στο πεπτικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση και εξισορρόπηση του ενδοκρινικού συστήματος και την αλληλεπίδρασή του με το νευρικό σύστημα. Τα δύο τελευταία, δημιουργούν -σε συνδυασμό με την αναπνοή και την ανανέωση της ζωτικής ενέργειας πράνα- μια νέα βιοχημεία του σώματος, ουσιαστικά και εκ των έσω και σε όλα τα επίπεδα για να καταλήξουμε στη χαλάρωση όπου η ενέργεια κυκλοφορεί και τοποθετείται στα σημεία που χρειάζεται το σώμα. Κατόπιν, το σώμα, ενεργοποιημένο και συγχρόνως χαλαρό πια, μπορεί να καθίσει και να βυθιστεί στην άσκηση του διαλογισμού.

Ο διαλογισμός είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην επιστήμη της ΚΥ. Περιλαμβάνει εκατοντάδες τεχνικές, που είναι είτε με την ιδιαίτερη χρήση της αναπνοής (χωρίς μάντρα) είτε με μάντρα, με τη χρήση δηλαδή του ήχου, στον τομέα της Naad Yoga. Το Naad Yoga είναι το μέρος εκείνο της επιστήμης της γιόγκα στο οποίο γίνεται χρήση του ήχου για το καθάρισμα του υποσυνειδήτου. Η χρήση του ήχου είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να αλλάξεις την κατάσταση του νου. Ο ήχος λειτουργεί με ένα τρόπο λεπτοφυή: Οι δονήσεις των συλλαβών, των ήχων, είναι ηχομορφές, είναι μαντάλας που διεισδύουν και διαλύουν τα εντυπώματα του υποσυνείδητου. Δονείται συγχρόνως ο υποθάλαμος μέσα από την επανάληψη των μάντρα που δονεί αντίστοιχα την επίφυση και την υπόφυση. Δημιουργείται ένα ολόκληρο triggering λοιπόν, μια νέα ενεργοποίηση στον εγκέφαλο, νέες νευροσυνδέσεις , δημιουργείται μια νέα κατάσταση του νου και η αίσθηση της ενότητας και την σύνδεσης με το Όλον. Ο ασκούμενος λοιπόν λαμβάνει την αίσθηση, την εμπειρία της ενότητας στο σύστημα του. Και μέσα από όλα τα παραπάνω, σταδιακά και με ασφάλεια, ενεργοποιείται η ενέργεια κουνταλίνι, που είναι το δημιουργικό δυναμικό που βρίσκεται μέσα σε κάθε άνθρωπο. Σε συνδυασμό με την πρανική ενέργεια, την ενέργεια της ζωής, δημιουργούν ένα νέο πεδίο, μια νέα πλατφόρμα επάνω στην οποία μπορεί να θέσει τον λόγο του κι αυτός ο λόγος να υλοποιείται.

Με την ΚΥ μαθαίνεις να υλοποιείς, μαθαίνεις τη σχέση σου με τα στοιχεία -τα elements- στο σύστημά σου που είναι τα ίδια με αυτά που υπάρχουν στο Σύμπαν. Μαθαίνεις λοιπόν να γίνεσαι ένας μύστης που δημιουργεί ένα νέο τρόπο. Και κυρίως αποκτάς ενέργεια για να μπορείς να δρας με μια νέα επίγνωση στην καθημερινότητά σου. Η ΚΥ σε θέτει από την πρώτη στιγμή απέναντι στον εαυτό σου προκειμένου να σμιλεύσεις και να «ξεφλουδίσεις» όλα εκείνα τα στρώματα με τα οποία έχεις γαλουχηθεί και δεν είναι δικά σου προκειμένου να έρθεις σε επαφή με την ουσία του εαυτού και να αρχίσεις να διακρίνεις ποιος είναι ο δικός σου δρόμος, ποιο είναι το δικό σου μονοπάτι ψυχής. Και κατόπιν να μπορεί να το φέρεις να εκδηλωθεί περισσότερο ή λιγότερο στην καθημερινότητά σου έξω στην κοινωνία, στην υλική εκδήλωση της πραγματικότητας. Σου δίνει τελικά ενέργεια για να μπορείς να αγαπάς. Για να αγαπάς χρειάζεσαι ενέργεια. Για να αγαπάς τον εαυτό σου και τους άλλους εκ των έσω και όχι μόνο στα λόγια.

Σχετικά με την περίεργη φήμη της ΚΥ Καταρχάς, να πούμε κάποια πράγματα για την ενέργεια Κουνταλίνι. Η λέξη κουνταλίνι προέρχεται από το kundal και το ini. To ini είναι υποκοριστικό, είναι έτσι ευγενείας και θαυμασμού κομμάτι. Το kundal σημαίνει «η μπούκλα από τα μαλλιά του αγαπημένου». Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το μέρος της απειροσύνης ή αν θέλεις, της κοσμικής ροής της ενέργειας που οι άνθρωποι, τα ανθρώπινα όντα, εμπεριέχουμε. (Αν έχετε δει το Αβαταρ αυτός που έφτιαξε το Αβαταρ έχει μελετήσει πολύ γιόγκα) Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι είμαστε όντα ενεργειακά. Έτσι όπως κατεβαίνει η ενέργεια στο μαγνητικό πεδίο της Γης, συμπυκνώνεται σε ύλη κι εμείς επίσης, είμαστε συμπυκνωμένη ενέργεια. Έχουμε ένα χονδροειδή και ένα λεπτοφυή εαυτό. Και μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει η ενέργεια κουνταλίνι που είναι μέρος της ενέργειας του Όλου, του Ανώτερου Ζώντα Νου, ο οποίος γεννά, οργανώνει και καταστρέφει διαρκώς.

Με την ΚΥ αφυπνίζουμε την ενέργεια Κουνταλίνι. Αυτή η ενέργεια, όταν αρχίσει και κυκλοφορεί στο σύστημα και να ομογενοποιείται σε αυτό, σταδιακά σου δίνει την δυνατότητα να μπεις στην ταυτότητα σου του «Συνδημιουργού», να αναπτύξεις δηλαδή το δημιουργικό σου δυναμικό και να το εκδηλώσεις έμπρακτα. Ο άνθρωπος είναι συνδημιουργός. Μπαίνοντας στην ικανότητα της δημιουργίας, συναντάς το θεό μέσα σου, Του μιλάς και δημιουργείς μέσα από αυτόν. Αυτή λοιπόν είναι η ενέργεια κουνταλίνι.

Χρειάζεται να δώσουμε μια διευκρίνιση: Μιλάμε εδώ για την ΚΥ σύμφωνα με τον ΥΒ, αναφέρομαι σε αυτό το σύστημα, τη συγκεκριμένη διδασκαλία. Υπάρχουν διάφορες διδασκαλίες και τεχνικές στον κόσμο που ασχολούνται με την ενέργεια κουνταλίνι και η φήμη για την επικινδυνότητα της κουνταλίνι, έχει φτάσει ίσως από τεχνικές που δεν έχουν σαφώς καμία σχέση με την τεχνική του ΥΒ και που αναπτύχθηκαν στην Ινδία.

Ένας πολύ μεγάλος ντόρος έγινε με τον Gobi Krishna που ήταν ένας μοναχός ινδός γιόγκι ο οποίος διαλογίζονταν σε ένα χρυσό λουλούδι του λωτού για χρόνια, στην 10η πύλη, στην κορυφή του κεφαλιού, χωρίς να εργάζεται στο μεταξύ με το υπόλοιπο σώμα του, με το νευρικό σύστημα και όλα τα άλλα συστήματα για να μπορεί να εμπεριέχει την ενέργεια. Κάποια στιγμή αφυπνίστηκε η ενέργεια κουνταλίνι και αυτός «τα είδε όλα», να το πω έτσι. Και μετά έγραψε ένα βιβλίο για την επικινδυνότητα της αφύπνισης της κουνταλίνι. Και τη δεκαετία του ‘70, οι δυτικοί τα «παιδιά των λουλουδιών», που πήγαιναν στην Ινδία για τα διάφορα retreats και μετέφεραν τεχνικές και γνώσεις στη Δύση, έφεραν κι αυτή την ιδέα κλπ. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ή μάλλον να το θέσω διαφορετικά: η ενέργεια κουνταλίνι είναι όντως σαν ηλεκτρικό ρεύμα και χρειάζεται σύνεση, φροντίδα και ταπεινότητα η σχέση μαζί της, είναι σημαντικό να ξέρουμε τι κάνουμε, πότε το κάνουμε και πώς το κάνουμε. Η συγκεκριμένη τεχνική, του ΥΒ, είναι μια απόλυτα ασφαλής τεχνική. Ποτέ δεν έχει σημειωθεί κάτι σαν «ατύχημα», ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών που την ασκούν, στον κόσμο. Αρκεί να σέβεσαι την τεχνική και να μην επιτρέπεις στο Εγώ σου να τη διαστρεβλώνει και να την παραποιεί, καθώς η ιδέα δεν είναι μόνο να αφυπνίσεις την ενέργεια, αλλά να μπορείς να ετοιμάσεις το σύστημά σου να εμπεριέχει αυτή την αφύπνιση σε βάθος χρόνου..

Τέλος, η ΚΥ σύμφωνα με το Yogi Bhajan, είναι ένας από τους 22 βασικούς τύπους της γιόγκα και συγχρόνως μια επιστήμη για τον άνθρωπο η οποία δεν εμπεριέχει την έννοια της «μύησης» κι αυτό γιατί κάθε μαθητής, μέσα από την εξάσκησή του, καλείται να είναι υπεύθυνος για την «αυτο-μύησή» του και να κάνει την εργασία που είναι να κάνει από μόνος του και μέσα από τα δικά του δεδομένα του σώματος, νου και πνεύματος κάθε φορά.

  • Από μια συνέντευξη της Amar Dev Kaur Mαρίνας Κτίστη